Pasty orzechowe

LOPER DE GRAAF

PASTY Z ORZECHÓW

Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe i pasta orzechowa to nazwa tego samego produktu spożywczego. W różnych artykułach znaleźć można bowiem odmienne podejście do oceny tych produktów spożywczych. Dlatego rozwiejemy wszelkie wątpliwości z tym związane.
Pasty orzechowe, smarowidło, krem orzechowy, czy wreszcie masło orzechowe to jedna i ta sama nazwa tego samego produktu spożywczego. Jeszcze kilka lat temu producenci używali ich zamiennie, chcąc być może uatrakcyjnić i wyróżnić swój produkt, nadając mu indywidualny, łatwo rozpoznawalny charakter.
Kupując więc pastę orzechową, otrzymasz ten sam zdrowy produkt pozbawiony jakichkolwiek podejrzanych dodatków, co zaopatrując się w masło orzechowe.
Przed zakupem takiego produktu warto sprawdzić, jaki jest jego skład. Najważniejsze, żeby produkt był pozbawiony takich dodatków jak olej palmowy. Najpopularniejsze masło orzechowe wytwarza się z orzechów ziemnych, można je tworzyć z wielu innych rodzajów, takich jak pistacje czy orzechy nerkowca.

Dlaczego ‘pasta’ a nie ‘masło’?


Problemy z nazwą „masło orzechowe” wynikają bezpośrednio z przepisów Unii Europejskiej. Stało się to po wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-422/16 z dnia 14 czerwca 2017 o treści:
“Wyroby wyłącznie roślinnego pochodzenia nie mogą, co do zasady, być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które, jak nazwy „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt”, są zastrzeżone przez prawo Unii dla produktów pochodzenia zwierzęcego”.
Doszło do dużego zamieszania prawnego. Producenci obawiali się wysokich kar lub nawet wycofywania swoich produktów ze sklepów. Dlatego zmieniono nazwy na etykietach oraz w opisach produktów na stronach internetowych. Od 2018 zakazane jest używanie nazwy masło orzechowe.
Z tego powodu producenci musieli zacząć wykazywać się sporą kreatywnością w tworzeniu nowych nazw swoich znanych wyrobów. Stąd popularność określeń takich jak pasta orzechowa, krem orzechowy, czy miazga orzechowa. Sama technologia produkcji nie została jednak zmieniona. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku zwrotu mleko roślinne, które musiało zostać zmienione na napój roślinny.
Dlatego warto ponownie podkreślić, że masło i pasta orzechowe są tym samym produktem, o takich samych właściwościach i smaku.

W naszej ofercie znajdziecie m.in:

Pasta arachidowa gładka (smooth)/ crunch
Pasa arachidowa z ksylitolem i solą smooth i crunch
Pasta arachidowa gładka lub crunch o smaku daktylowym z kakao
Pasta arachidowa gładka lub crunch z dodatkiem miazgi kokosowej i miodu
Pasta arachidowa z syropem daktylowym i ciasteczkami/krakersami
Pasta z orzechów laskowych smooth i crunch Pasta z nerkowców smooth i crunch
Pasta z migdałów blanszowanych smooth i crunch
Pasta z migdałów nieblanszowanych smooth i crunch       
Pasta z nerkowców o smaku kokosowym       
Pasta z migdałów o smaku kokosowym      
Pasta z orzechów makadamia       
Pasta z orzechów włoskich       
Pasta pistacjowa     

Scroll to Top