ORZECHY MAKADAMIA

Orzechy makadamia pochodzą z drzew makadamia (Macadamia) należących do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Rośliny z rodzaju Macadamia  uprawiane są głównie w Australii, RPA, Kenii i USA. Orzechy makadamia dostarczają głównie witamin z grupy B, takich jak: tiamina (witamina B1), niacyna (witamina B3), witamina B6. W orzechach makadamia znajdują się też niewielkie ilości fitosteroli (steroli roślinnych), głównie w postaci beta-sitosterolu (108 mg/100 g. Fitosterole posiadają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Jednakże poziom steroli w orzechach jest zbyt niski, aby wywołać takie działanie. Skuteczność fitosteroli obserwuje się w ilości 1-3 g/dzień (czyli 1000-3000 mg). Pomimo tego, w orzechach makadamia występują inne związki, które mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Wartość indeksu glikemicznego orzechów makadamia wynosi 10 (IG = 10). Oznacza to, że orzechy te należą do produktów o niskim IG. Jednocześnie orzechy makadamia cechują się niskim ładunkiem glikemicznym (ŁG), którego wartość (dla 1 garści = 40 g) wynosi 0,55 (ŁG = 0,55).

W naszej ofercie znajdziecie:

  • pasta z orzechów macadamia
  • rzechy macadamia kawałek 1/3, 2/4, 4/6, 4/6
  • orzechy macadamia w karmelu całe/kawałek, 4/6
Scroll to Top